Monday, June 26, 2006

Mogados


Oy vos va dar una resefta muy preciosa para mi. Tiene una larga istorya. En 1998 mi grapapa (no l’agrada ke lo yame papu) vinyo en Fransiya mos trucho una kuti yena de mogados ke le aviya dado Mme Alegra. Era la primera ves ke estava komiendo estas dulses. Kuando fuimos en Turkiya me fui a demandar a todas las tias de mi madre de dar mi las reseftas. La tia Sara i la tia Julia me dieron la resefta. Kiero rengrasiyar Mme Alegra i las tiyas de mi madre porke sin eyas nunka iva a oyir de este dulses.
Una koza ke fue una surpresa para mi fue de meldar ke en Fransya el biervo de las dulses ‘nougats’ vieni del biervo ‘nogado’.

En Izmir los mogados se dan en las bodas. Devesh dar a los mogados una forma spesial ke se yama kezada, i se dize enriva de las kavesas del novio i de la novia ‘kezada para ke kede bien kazada’ . Yo izi este mogados para la boda de un primo, mazal tov a los novios


Ingredientes

250 gr d'almendra250 gr d' asukar

Preparamiyento

Meter agua i almendras a buyir (un puko justo para poder mundar las almendras)
Mundar las almendras
Rayer las almendras kon un muliniko
En una kacharola meter l'asukar kon un poko d'agua (250gr d'asukar=mediakupa d'agua) a buyir fina el punto ( aser komo un elastik entro los dedos)
Echar las almendras mulidas
En fuego basho, kozer fina ke'el dip de la kacharola esta limpia ( no kozermuncho ke no se seke)
Deshar yelar un poko para no kemarse las manos
Masar kon la mano para azer una masa omogena( no se deve romper)
Dar forma de 'losange' .

7 Comments:

Blogger tata said...

muy buenos, puedes hacer a tu tata tambien? En Cesme si kere el Dio!

11:49 PM  
Blogger sarah said...

Kerida Tata,

si kere el Dio, te vo azer mogados

munchos besos

sarah

12:46 PM  
Anonymous Anonymous said...

Querida prima,

Parece una receta con pocos ingredientes y sencilla, voy a preguntar a mi mamá a ver que dice...

Creo que por estos lugares la llaman MAZAPAN y son blancos con forma geométrica de trapecio fr. trapéze).

Besos
Elías Narciso GANON

6:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kerida Sarah,
Grasias por la reseta de Mogados,
ande mosotros lo yamamos - Masapan,
esta dulsura se da en alegrias,
en espozoryos, bodas etc...
kuando nase un bebe le dan "chupon" de Masapan despues del Brith para ke no yore.
Shabat Salom
Sarika de Israel

8:13 PM  
Blogger sarah said...

Kerido Narci,

Kon este blog agora ya puedes azer a komer kumidas sefaradi ;))))

Kerida Sarika,

mersi por el mesaj, no saviya ke se dava a los bebes para
ke no yoren,

Besos

sarah

11:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mas sovre el Masapan
Mi mama me konto ke ozavan aprontar "Masapan para parida" -para ke tenga mucha leche.
"Masapan para los novios" -
para el novio i la novia ke tengan
mazal i vidas dulses.
Salodos de Sarika de Israel

2:45 AM  
Blogger sarah said...

Kerida Sarika,

mersi muncho para lo ke mos estas ambezando. Saviya masapan para los novios ma no saviya para la parida.
Estava bushkando razon para azer mogados, agora yay munchas razones de azerlos :)))

mersi muncho

besos

sarah

3:33 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home